Rýchlo, zdravo a chutne / LRfit

Slané recepty

Tekvicovo-batátový krém

Potrebujeme (6 porcií):
-1 hokkaido tekvicu -1 batát -1 petržlen
-1 strúčik cesnaku -himalájsku soľ
-mletý muškátový orech -čierne korenie
-1 PL tekvicového oleja -1 PL sezamu

Tekvicu, batát a petržlen očistíme, dáme do hrnca, zalejeme vodou po okraj zeleniny, pridáme korenie, soľ a pod pokrievkou uvaríme do mäkka. Všetko zmixujeme na krém a pred podávaním pridáme tekvicový olej a sezam. Dobrú chuť 🙂


Hustá šošovicová polievka s opraženou cibuľkou

Potrebujeme (5 porcií):
-250 g šošovice -1 cibuľu -2 strúčiky cesnaku -3 PL masla ghee -100 g petržlenu -80 g zeleru -200 g mrkvy -1 ČL polievkového korenia bez glutamanu -červenú papriku -čierne korenie -chilli -majorán -bobkový list
-himalájsku soľ -1 PL hladkej špaldovej múky -1,4 l vody
Ostatné: 1 cibuľu -1 PL hladkej špaldovej múky -soľ -1 PL oliv.oleja

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme nakrájanú zeleninu, korenie, soľ a zalejeme vodou. Privedieme k varu, pridáme premytú šošovicu a varíme na miernom plameni pod pokrievkou do mäkka. Hotovú polievku zahustíme múkou rozmiešanou v troške vode. Cibuľu nakrájame na tenko, obalíme v múke, opečieme na oleji a osolíme. Dobrú chuť 🙂


Ľahká zeleninová polievka

Potrebujeme (4 porcie):
-3 PL masla ghee -1 cibuľu -1 strúčik cesnaku -2 väčšie mrkvy
-2 zemiaky -1 petržlen -1 pór -100 g hrášku -100 g kalerábu
-80 g zeleru -petržlenovú vňať -himalájsku soľ -sladkú papriku
-1 ČL polievkového korenia bez glutamanu -1 l vody

Na rozpustenom masle popražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu, sladkú papriku, korenie do polievky, soľ, zalejeme vodou a privedieme k varu.Varíme pod pokrievkou na miernom plameni do mäkka. Dobrú chuť. 🙂


Šalát s grilovaným hermelínom a dressingom

Potrebujeme (2 porcie):
-2 hermelíny (120 g/ks) -1 pomaranč -10 cherry paradajok
-rukolu -ľadový šalát -1 ČL sezamu -1 ČL olivového oleja
-sušenú bazalku -sušený cesnak -himalájsku soľ
Dressing: 1 ČL medu -1 ČL dijonskej horčice -1 ČL olivového oleja

Z ľadového šalátu, rukoly, pomaranču a cherry paradajok si pripravíme šalát, pridáme bazalku, cesnak a soľ. Dressing si pripravíme vymiešaním medu, horčice a oleja. Hermelíny ugrilujeme na troške olivového oleja z oboch strán, posypeme ich sezamom a podávame so šalátom poliatym dressingom. Dobrú chuť. 🙂


Losos na masle s batátovo-hráškovým pyré

Potrebujeme (2 porcie):
-300 g čerstvého lososa -1 PL masla ghee -1 väčší batát -1 strúčik cesnaku -100 g sterilizovaného hrášku -zmes byliniek na ryby
-cesnakovo bylinkovú soľ -1 ČL citrónovej šťavy -sušený petržlen

Plátky lososa okoreníme zmesou byliniek na ryby, osolíme a upečieme na masle ghee. Batát nakrájame na malé kúsky a uvaríme v osolenej vode spolu so strúčikom cesnaku. Po uvarení vodu zlejeme, zmixujeme na pyré a vmiešame hrášok. Posypeme sušeným petržlenom a podávame s lososom pokvapkaným citrónovou šťavou. Dobrú chuť. 🙂


Cuketové rizoto

Potrebujeme (4 porcie):
-200 g basmati ryže -250 g kuracieho mäsa -1 cibuľu -1 cuketu
-200 g mrazenej zeleniny (hrášok, kukurica, kápia) -1 PL olivového oleja -čierne korenie -kari -chilli -sušený petržlen -himalájsku soľ

Cibuľu nakrájame na drobno a popražíme ju do sklovita na troške olivového oleja. Pridáme kuracie mäso, ktoré okoreníme a osolíme a keď mäso zbelie, pridáme zeleninu, premytú basmati ryžu a všetko zalejeme vriacou vodou tesne nad okraj ryže. Varíme 20 minút pod pokrievkou na miernom ohni. Cuketu nastrúhame na jemno a primiešame k rizotu. Posypeme petržlenom. Dobrú chuť. 🙂


Krémové syrové rizoto

Potrebujeme (4 porcie):
-1 šálku jazmínovej ryže (200 g) -2 PL masla ghee -1 cibuľu
-2 strúčiky cesnaku -125 g syra philadelphia -6 PL strúhanej mozarelly
-hrsť pažítky -mandľové lupienky -himalájsku soľ -sušenú bazalku
-oregano -pažítku

Na panvici roztopíme maslo ghee, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak, chvíľu orestujeme a pridáme premytú ryžu. Spolu ešte chvíľu restujeme a zaleje vriacou vodou nad okraj ryže. Osolíme, pridáme bazalku, oregano a pod pokrievkou varíme do mäkka. Do uvarenej ešte horúcej ryže primiešame syr philadelphia, strúhanú mozarellu a nasekanú pažítku. Posypeme na sucho opraženými mandlovými lupienkami. Dobrú chuť. 🙂


Trojfarebná ryža s grilovanou karotkou a kuracím mäsom

Potrebujeme (2 porcie):
100 g trojfarebnej ryže -200 g baby karotky -200 g kuracieho mäsa
-2 PL olivového oleja -hrsť petržlenovej vňate -pol cibule
-cesnakovo bylinkovú soľ -kari -sušenú bazalku

Ryžu uvaríme v osolenej vode. Na grilovacej panvici na troške olivového oleja ugrilujeme baby karotku, ku ktorej pridáme soľ a sušenú bazalku. Na panvici na olivovom oleji orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané kuracie mäso, kari, soľ a upečieme. K upečenému mäsu primiešame nakrájanú petržlenovú vňať. Dobrú chuť. 🙂


Cviklová nátierka

Potrebujeme:
-250 g ricotty -1 stredne veľkú cviklu
-1 mladú cibuľku -1 ČL strúhaného chrenu
-cesnakovo bylinkovú soľ
-čierne korenie
-pár kvapiek citrónovej šťavy

Zmixujeme uvarenú a na drobno nakrájanú cviklu, chren, ricottu, citrónovú šťavu, osolíme a okoreníme. Cibuľku nakrájame na drobno a vmiešame do nátierky. Dobrú chuť. 🙂


Mrkvová nátierka

Potrebujeme:
-250 g jemného tvarohu
-1 šálku strúhanej mrkvy
-1 ČL citrónovej šťavy
-1 strúčik cesnaku
-čierne korenie -pažítku -soľ

Mrkvu nastrúhame na jemno, vymiešame s tvarohom, pridáme citrónovú šťavu, pretlačený cesnak, korenie, soľ a nasekanú pažítku. Dobrú chuť. .)


Zdravý boršč

Potrebujeme (4 porcie):
-2 predvarené cvikly -2 petržleny -2 mrkvy
-50 g paradajkového pretlaku
-1 cibuľu -1 strúčik cesnaku
-1 PL olivového oleja -2 bobkové listy
-himalájsku soľ -čierne korenie

Na oleji popražíme cibuľu, pridáme na drobno nakrájanú cviklu, petržlen, mrkvu a cesnak, paradajkový pretlak, okoreníme a osolíme. Zalejeme vodou a varíme 20 minút. Dobrú chuť. 🙂


Ľahký šalát s údeným lososom a kozím syrom

Potrebujeme (2 porcie):
-100 g kozieho syra -2 plátky údeného lososa
-2 hrste baby špenátu -2 hrste rukoly
-10 cherry paradajok -10 čučoriedok
-1 ČL sezamu -1 ČL medu -himalájsku soľ
-sušenú bazalku -1 PL olivového oleja

Kozí syr, lososa a cherry paradajky nakrájame, pridáme baby špenát, rukolu, čučoriedky, všetko premiešame, pokvapkáme olejom, okoreníme, osolíme, posypeme sezamom a polejeme troškou medu. Dobrú chuť. 🙂


Cuketovo-pórové lečo

Potrebujeme (4 porcie):
-1 veľkú cuketu -1 pór -2 papriky -1 veľkú cibuľu -2 strúčiky cesnaku
-800 g lúpaných paradajok vo vlastnej šťave
-2 PL olivového oleja -čierne korenie -chilli -soľ -250 ml vody

Cuketu prekrojíme pozdĺžne, lyžicou vyberieme semienka a spolu s paprikou a pórom ju nakrájame na malé kúsky. V hlbokej panvici na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme cuketu, papriku a pór, okoreníme, osolíme, podlejeme vodou a chvíľku varíme. Primiešame paradajky, privedieme k varu a následne varíme pod pokrievkou na miernom plameni do mäkka. Dobrú chuť. 🙂


Cviklové placky s cesnakovým krémom

Potrebujeme (6 ks):
Cesto: 2 stredne veľké uvarené cvikle -1 šálku hladkej špaldovej múky
-pol šálky polotučného mlieka -2 vajíčka -1 ČL trstinového cukru
-sušený petržlen -himalájsku soľ -1 PL bio slnečnicového oleja
Krém: 250g jemného tvarohu -1 PL pesta z medvedieho cesnaku

Zmixujeme ingrediencie na cesto a necháme ho chvíľku postáť. Placky upečieme na troške oleja z oboch strán. Zmiešame ingrediencie na krém a naplníme ním upečené placky. Dobrú chuť. 🙂


Brokolicové muffiny s mozarellou

Potrebujeme (9 ks):
-1,5 šálky jemných ovsených vločiek -100 g mozarelly -80 g brokolice
-2 vajíčka -1 menšiu cibuľu -1 strúčik cesnaku -oregano
-štvorfarebné korenie -himalájsku soľ -50 ml vlažnej vody
-1 ČL olivového oleja na vymastenie foriem

K vločkám pridáme vajíčka, na drobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, oregano, korenie, soľ a vodu a všetko premiešame. Zmesou do polovice naplníme vymastené formy na muffiny, do každého pridáme kúsky nakrájanej mozarelly a kúsky dusenej brokolice (dusíme ju na troške vody, ale nie až do mäkka) a pečieme 20 minút na 180 stupňoch. Dobrú chuť. 🙂


Lahodné špenátové halušky s mätou

Potrebujeme:
-450 g mrazeného špenátu -400 g hladkej špaldovej múky
-15 lístkov čerstvej mäty -2 vajíčka -himalájsku soľ -1 PL masla ghee

Lístky mäty zalejeme vriacou vodou a necháme pár minút postáť. Potom mätu vyberieme a nakrájame ju na malé kúsky. Do misky dáme rozmrazený  špenát, nakrájanú mätu, múku, vajíčka a soľ a všetko dobre premiešame. V osolenej vriacej vode vyvaríme halušky. Zhruba po 5 minútach ich pomocou sitka vyberieme do misy a pridáme roztopené maslo ghee. Môžeme podávať so syrom, cottage cheese alebo bryndzou. Dobrú chuť. 🙂


Cuketovo-vajíčkové placky

Potrebujeme (na 6 ks):
-1 cuketu -6 vajíčok -6 PL hladkej špaldovej múky (kopcovito)
-1 strúčik cesnaku -2 PL strúhanej mozarelly
-menší zväzok petržlenu
-čierne korenie
-himalájsku soľ
-olivový olej

Nastrúhame cuketu, šťavu zlejeme a pridáme vajíčka, múku, cesnak, mozarellu, petržlen, čierne korenie a himalájsku soľ a na troške oleja upečieme placky z oboch strán. Dobrú chuť. 🙂


Vajíčkové muffiny so šunkou a olivami

Potrebujeme (8 ks):
-6 vajíčok -3 PL hladkej špaldovej múky -1 PL olivového oleja
-2 plátky sušených paradajok v oleji -1 plátok schwarzwaldskej šunky
-1 mladú cibuľku -2 PL strúhanej mozarelly -8 ks čiernych olív
-himalájsku soľ -čierne korenie -oregano

Zmixujeme vajíčka, múku, olej, soľ, čierne korenie a oregano. K zmesi primiešame nakrájanú cibuľku a sušené paradajky a naplníme silikónové košíčky na muffiny. Navrch pridáme celú olivu, kúsky nakrájanej šunky a muffiny posypeme strúhanou mozarellou. Pečieme 20 minút na 185 stupňoch. Dobrú chuť. 🙂


Tuniakovo-petržlenové fašírky

Potrebujeme (10 ks):
-160 g tuniaka vo vlastnej šťave -4 PL jemných ovsených vločiek
-1 menšiu cibuľu -hrsť petržlenovnej vňate -2 vajíčka -čierne korenie
-himalájsku soľ -2 PL strúhanej mozarelly -2 PL olivového oleja

Cibuľu a petržlen nakrájame na drobno a zmiešame ich s tuniakom, vločkami, vajíčkami, korením a troškou soli. Zo zmesi rukou vytvarujeme malé fašírky, ktoré opečieme na troške oleja z oboch strán. Pred podávaním posypeme strúhanou mozarellou. Dobrú chuť. 🙂


Zdravé špaldové pagáčiky

Potrebujeme (25 ks):
-2 šálky hladkej špaldovej múky -125 g masla (82%) -3 vajíčka
-1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva -himalájsku soľ. Na posypanie: celú rascu -sezam -ľanové a chia semienka -strúhaný parmezán

Z múky, roztopeného masla, prášku do pečiva, soli a dvoch vajíčok vypracujeme rukami cesto, ktoré necháme pol hodinku postáť.
Cesto vyvaľkáme na hrubšie (8 mm) a vykrojíme pagáčiky, ktoré poukladáme na papier na pečenie. Pagáčiky potrieme vajíčkom, posypeme syrom, chia semienkami, rascou, sezamom a ľanovými semienkami. Pečieme 15 minút na 220 stupňoch. Dobrú chuť. 🙂


Celozrnné špagety s brokolicou a cherry paradajkami

Potrebujeme (3 porcie):
-300 g celozrnných špagiet -150 g kuracieho mäsa -1 malú brokolicu
-8 cherry paradajok -4 strúčiky cesnaku -2 PL olivového oleja
-1 ČL masla ghee -oregano -čierne korenie -kari -himalájsku soľ
-mladú cibuľku na ozdobenie -kúsok tvrdého syra

Cestoviny uvaríme v osolenej vode, keď sú hotové, pridáme do nich maslo ghee. Kuracie mäso nakrájame a pečieme na olivovom oleji, okoreníme a osolíme. Keď mäso zbelie, pridáme kúsky brokolice, cesnaku a cherry paradajok a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Zmiešame s cestovinami a posypeme cibuľkou a syrom. Dobrú chuť. 🙂


Celozrnné penne s grilovanou zeleninou a kozím syrom

Potrebujeme (2 porcie):
-250 g celozrnných cestovín penne -1 menšiu cuketu -pol póru
-4 cherry paradajky -100 g kozieho syra -2 PL olivového oleja
-pár lístkov rukoly -píniové oriešky na posypanie -oregano
-cesnakovo bylinkovú soľ

Cestoviny uvaríme v osolenej vode, precedíme a vmiešame do nich trošku olivového oleja. Medzitým si na grilovacej panvici na troške oleja ugrilujeme nakrájaný pór, cuketu a cherry paradajky, pridáme oregano a soľ. Ugrilovanú zeleninu zmiešame s cestovinami, pridáme na kocky nakrájaný kozí syr, rukolu a píniové oriešky. Dobrú chuť. 🙂


Naša zdravá pizza

Potrebujeme:
Cesto: pol šálky hladkej špaldovej múky -pol šálky jemných ovsených vločiek -140 g gréckeho jogurtu -2 vajíčka -himalájsku soľ. Ostatné: 4 PL paradajkového pretlaku -5 cherry paradajok -4 PL strúhanej mozarelly
-8 olív -kapary -sušenú bazalku -oregano -himalájsku soľ -čerstvú bazalku

Zmixujeme ingrediencie na cesto a zmes vylejeme na vymastenú formu(26 cm). Pečieme 10 minút na 200 stupňoch. Potom cesto potrieme paradajkovým pretlakom, posypeme strúhanou mozarellou, pridáme nakrájané paradajky, olivy, kapary, sušenú bazalku, oregano, soľ a pečieme ešte 15 minút na 200 stupňoch. Na upečenú pizzu pridáme pár lístkov čerstvej bazalky. Dobrú chuť. 🙂


 
Mäsové guľky v paradajkovej omáčkePotrebujeme (5 porcií):
Guľky: 500 g mletého hovädzieho mäsa -150 g jazmínovej ryže -3 vajíčka
-2 PL celozrnnej špaldovej múky -2 strúčiky cesnaku -majorán
-drvenú rascu -soľ. Omáčka: 1 cibuľu -2 PL olivového oleja
-425 ml (240 g) lúpaných paradajok vo vlastnej šťave
-140 g paradajkového pretlaku -200 ml vody -oregano -chilli -soľ

Ryžu uvaríme v osolenej vode a vychladenú ju zmiešame s mäsom, vajíčkami, múkou, cesnakom, korením a soľou. Vytvarujeme guľky a vyvaríme ich vo vriacej vode. Na oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme pretlak, nakrájané lúpané paradajky, vodu, soľ, korenie a omáčku privedieme k varu. Do omáčky vložíme guľky a chvíľku spolu povaríme. Dobrú chuť. 🙂


Slaný cuketový koláč

Potrebujeme:
-2 cukety (1,5 nastrúhame a 0,5 narežeme na kolieska) -1 šálku celozrnnej špaldovej múky -1 cibuľu -2 vajíčka -2 strúčiky cesnaku
-4 PL strúhanej mozarelly -hrsť petržlenovej vňate -pažítku -oregano
-kurkumu -1 bezfosfátový prášok do pečiva -himalájsku soľ

1,5 cukety nastrúhame, osolíme, necháme hodinu odležať a prebytočnú vodu zlejeme. Cibuľu, cesnak, petržlenovú vňať a pažítku narežeme na drobno a pridáme k cukete. Zmes okoreníme, osolíme, pridáme vajíčka a múku. Všetko dobre premiešame a dáme do okrúhlej formy (26 cm). Ozdobíme kolieskami cukety a pečieme 45 minút na 180 stupňoch.10 minút pre dopečením pridáme strúhanú mozarellu. Dobrú chuť. 🙂


Špenátové palacinky

Potrebujeme (8-10 ks):
Cesto: 1 šálku hladkej špaldovej múky -1 šálku polotučného mlieka
-2 vajíčka -1 strúčik cesnaku -1 PL olivového oleja -4 PL strúhanej mozarelly -400 g mrazeného špenátu -hrsť petržlenovej vňate
-čierne korenie -1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva -himalájsku soľ
Ostatné: 2 PL masla ghee -140 g gréckeho jogurtu

Zmixujeme ingrediencie na cesto, necháme ho chvíľku postáť a na masle ghee upečieme palacinky z oboch strán. Na palacinky pridáme lyžičku gréckeho jogurtu a ozdobíme ich petržlenom. Dobrú chuť. 🙂


Mrkvovo – pórové fašírky

Potrebujeme (2 porcie):
-1 šálku jemných ovsených vločiek -3 mrkvy -1 menší pór -pol cvikle
-1 strúčik cesnaku -3 vajíčka -1 ČL sezamu -1 PL olivového oleja
-cherry paradajky -baby špenát -sušený petržlen
-čierne korenie -himalájsku soľ

 Nastrúhame mrkvu, pór a cviklu, pridáme vajíčka, vločky, olej, pretlačený cesnak, sezam, petržlen, okoreníme a osolíme. Zo vzniknutej zmesi urobíme malé fašírky, ktoré pečieme na papieri na pečenie 25 minút na 180 stupňov. Podávame s cherry paradajkami a baby špenátom. Dobrú chuť. 🙂


Grilované kuracie steaky s avokádovo-melónovým šalátom

Potrebujeme (2 porcie):
-300 g kuracieho mäsa -1 avokádo -250 g žltého melón -baby špenát
-kapary -pol cibule -1 ČL medu -2 PL olivového oleja -čierne korenie
-zmes semienok na šaláty (tekvicové, píniové, slnečnicové, sójové)
-himalájsku soľ -chilli -cesnakovo-bylinkovú soľ

Na grilovacej panvici rozpálime olivový olej a ugrilujeme kuracie steaky okorenené čiernym korením, chilli a cesnakovo-bylinkovou soľou. Šalát si pripravíme z melónu, avokáda, cibule, baby špenátu a kapary, pokvapkáme ho olejom, okoreníme, osolíme, dochutíme medom a posypeme semienkami. Dobrú chuť. 🙂


Brokolicové fašírky so sezamom

Potrebujeme (4 ks):
-3 vajíčka -1 šálku jemných ovsených vločiek
-1 brokolicu -cherry paradajky -baby špenát
-čierne korenie -1 PL sezamu -himalájsku soľ
-2 PL slnečnicového oleja

Brokolicu uvaríme v troške osolenej vody. Prebytočnú vodu zlejeme a brokolicu rozmixujeme spolu s vajíčkami, ovsenými vločkami, sezamom, čiernym korením a soľou. Na oleji upečieme fašírky a podávame s čerstvou zeleninou. Dobrú chuť. 🙂


Losos na špargli

Potrebujeme (1 porcia):
-150 g čerstvého lososa -150 g zemiakov -5 šparglí
-1 ČL citrónovej šťavy-sušený petržlen -čierne korenie -himalájsku soľ
-zmes byliniek na ryby (bio) -1 PL olivového oleja

Plátok lososa umyjeme, okoreníme zmesou korenia na ryby, osolíme a upečieme pod pokrievkou na malom množstve olivového oleja. Špargľu očistíme, odrežeme drevnaté konce, okoreníme čiernym korením, osolíme a uvaríme na troške olivového oleja (podlejeme troškou vody). V osolenej vode uvaríme zemiaky. Lososa pokvapkáme citrónom a zemiaky posypeme petržlenom. Dobrú chuť. 🙂


 
Kuracie mäso na dubákoch s krémovým pyréPotrebujeme (4 porcie):
-500 g kuracieho mäsa -1 strúčik cesnaku -2 PL olivového oleja -soľ -1 cibuľu -hrsť dubákov -1 PL bio kukuričnej maizeny -čierne korenie. Pyré: 4 veľké zemiaky -50 ml polotučného mlieka -50 g syra Lučina -soľ. Ostatné: 12 menších mrkiev -sušenú bazalku -1 PL olivového oleja

Zemiaky uvaríme do mäkka a zmixujeme so syrom, mliekom a soľou. Mäso nakrájame na kocky. V hrnci na troške oleja orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme mäso, korenie, soľ. Keď mäso zbelie, zalejeme ho pohárom horúcej vody a dusíme pod pokrievkou do mäkka. Huby sparíme vriacou vodou a vmiešame k uvarenému mäsu, pár minút spolu povaríme. Maizenu rozmiešame v troške vody a pridáme k mäsu. Mrkvu krátko dusíme na vode (nie celkom do mäkka), ugrilujeme na olivovom oleji a posypeme bazalkou. Dobrú chuť. 🙂


Lečo s olivami a bazalkou

Potrebujeme (4 porcie):
-1 veľkú cuketu -2 papriky -2 paradajky -1 veľkú cibuľu
-2 strúčiky cesnaku -400 g lúpaných paradajok vo vlastnej šťave
-15 olív -10 veľkých listov čerstvej bazalky -2 PL olivového oleja
-oregano -čierne korenie -soľ -200 ml vody

Cuketu, papriku a paradajky nakrájame na malé kúsky. V hlbokej panvici na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme cuketu, papriku a paradajky, okoreníme, osolíme, podlejeme vodou a chvíľku varíme. Primiešame olivy, nakrájanú bazalku, paradajky, privedieme k varu a následne varíme pod pokrievkou na miernom plameni do mäkka. Dobrú chuť. 🙂


Dusená špargľa s mäsom a šalátom 🙂

Potrebujeme (1 porcia):
-150 g kuracieho mäsa -50 g špargle -1 PL olivového oleja -čierne korenie -talianske bylinky -himalájsku soľ. Šalát: baby špenát – pažítku -ľadový šalát -cherry paradajky -cesnakovo bylinkovú soľ -1 ČL medu
-zmes semienok -sušený petržlen -1 ČL olivového oleja

Na grilovacej panvici na olivovom oleji ugrilujeme kuracie mäso, okoreníme ho čiernym korením, bylinkami a osolíme. Zo špargle odrežeme drevnaté konce a udusíme ju pod pokrievkou do mäkka na troške olivového oleja a vody (jemne osolíme). Šalát si pripravíme z hore uvedených ingrediencií, pridáme steaky a špargľu. Dobrú chuť. 🙂


Celozrnné špaldové placky s mozarellou

Potrebujeme (6 ks):
-3 vajíčka -4 PL strúhanej mozarelly
-10 PL celozrnnej špaldovej múky
-250 ml nízkotučného mlieka
-1 strúčik cesnaku -1 zväzok petržlenu
-2 PL olivového oleja -himalájsku soľ -čierne korenie

Zmiešame vajíčka, mozarellu, múku, mlieko, cesnak a petržlen, pridáme soľ a čierne korenie a placky upečieme na troške oleja z oboch strán. Dobrú chuť. 🙂


Avokádové farfalle s kuracím mäsom

-150 g kuracieho mäsa -100 g bio farfalle -pol avokáda -baby špenát
-1 strúčik cesnaku -1 PL olivového oleja -štvorfarebné korenie -chilli
-kari -sušenú bazalku -himalájsku soľ

Rozmixujeme dve hrste baby špenátu, avokádo a malý strúčik cesnaku, jemne osolíme a pridáme trošku olivového oleja. Na rozpálenom olivovom oleji upečieme kuracie mäso, okoreníme ho štvorfarebným korením, chilli, kari a osolíme. Podávame s cestovinami zmiešanými s avokádovou omáčkou a posypeme sušenou bazalkou. Dobrú chuť. 🙂


Gril tanier s kuracím mäsom

Potrebujeme (3 porcie):
-300 g kuracieho mäsa -1 cuketu -pol baklažánu -1 červenú papriku
-1 žltú papriku -8 cherry paradajok -3 PL olivového oleja
-grilovacie korenie -cesnakovo bylinkovú soľ

Mäso nakrájame na malé kúsky, pridáme olej, korenie a necháme pár hodín postáť v chladničke. Zeleninu nakrájame a na špajdle striedavo napichujeme kúsky mäsa a zeleniny. Pečieme na grilovacej panvici na troške oleja do chrumkava. Môžete pridať aj cibuľu a šampiňóny. Dobrú chuť. 🙂


Kuracie plátky na chilli s cuketovo-mrkvovými rezancami

Potrebujeme (2 porcie):
-300 g kuracieho mäsa -1 cuketu -3 mrkvy -1 strúčik cesnaku
-2 PL olivového oleja -himalájsku soľ -chilli
-čierne korenie -sušené bazalku

Mrkvu a cuketu očistíme a nastrúhame na tenké plátky, cesnak narežeme na malé kúsky. Na panvicu dáme trošku oleja, nakrájanú cuketu, mrkvu a cesnak, všetko podlejeme troškou vody, pridáme sušenú bazalku a osolíme. Dusíme pár minút pod pokrievkou do mäkka. Kuracie plátky prudko opečieme na oleji z oboch strán, okoreníme chilli, čiernym korením a osolíme. Dobrú chuť. 🙂


Grilované mäso na rozmaríne s avokádovo-mrkvovým pyré

Potrebujeme (3 porcie):
-450 g kuracieho mäsa -rozmarín -drvenú rascu
-himalájsku soľ -2 PL olivového oleja.
Pyré: 2 zrelé avokáda -5 stredne veľkých mrkiev
-1 limetku -cesnakovo bylinkovú soľ -sušenú bazalku

Mrkvu očistíme a uvaríme do mäkka v troške osolenej vody. Uvarenú mrkvu zmixujeme s avokádom, pridáme limetkovú šťavu, soľ a sušenú bazalku.  Kuracie mäso okoreníme rascou, rozmarínom, osolíme a ugrilujeme na grilovacej panvici na troške olivového oleja z oboch strán. Dobrú chuť. 🙂


Kuracie tyčinky v cestíčku

Potrebujeme (2 porcie):
-300 g kuracieho mäsa -2 vajíčka -4 PL pohánkovej múky -kari korenie -himalájsku soľ -1 väčší batát -100 g fazuľkových strukov
-sušenú bazalku -1 ČL sezamu -1 ČL medu -2 PL olivového oleja

Kuracie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na tyčinky. Cestíčko si pripravíme zmiešaním vajíčok, múky, kari korenia a soli. Kuracie tyčinky obalíme cestíčkom a upečieme na oleji z oboch strán. Batát očistíme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode. Fazuľkové struky dusíme do mäkka na troške vody a oleja. Pred podávaním posypeme tyčinky sezamom a polejeme troškou medu. Dobrú chuť. 🙂


Zapekané kuracie mäso s cesnakom, cuketou a pestom

Potrebujeme (3 porcie):
-450 g kuracieho mäsa -pol cukety -3 strúčiky cesnaku
-1 PL pesta z medvedieho cesnaku -4 PL strúhanej mozarelly
-čierne korenie -sladkú papriku -soľ -1 PL olivového oleja
Šalát: ľadový šalát -cherry paradajky -baby špenát -1 ČL olivového oleja
-cesnakovo bylinkovú soľ -sušenú bazalku -zmes semienok na šaláty

Do kuracieho mäsa urobíme zárezy, ktoré striedavo plníme plátkami cukety, cesnaku a pestom. Mäso okoreníme, osolíme, dáme na vymastený pekáč a pečieme 30 minút na 200 stupňoch. Krátko pred koncom pridáme strúhanú mozarellu a zapečieme. Podávame so šalátom pripraveným z hore uvedených ingrediencií. Dobrú chuť. 🙂